Leraren in het basisonderwijs vervullen een belangrijke taak in openbare en particuliere onderwijsinstellingen en werken samen met individuele studenten om attitudes en praktijken gericht op succes te begeleiden en te sturen. Ze onderwijzen en vergemakkelijken het leren van kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar in de kleuterschool tot en met klas 6. Tegenwoordig werken veel leraren op de basisschool samen met schoolbestuurders en helpen ze bij het opstellen van studieplannen die geschikt zijn voor elementaire klassen en individuen. In het algemeen basisschooldocenten:

We kunnen zeggen dat lesgeven op de basisschool een fysiek en emotioneel veeleisende bezigheid is die een hoog energieniveau vereist. Hoewel het beroep constant regelmatige interactie vereist, kan het handhaven van discipline in een klaslokaal een grote uitdaging zijn, vooral wanneer de klas kinderen omvat die gedragsstoornissen hebben en de juiste aandacht nodig hebben.

Desalniettemin is het loopbaanveld van het basisonderwijs in de Verenigde Staten de afgelopen tijd een zeer lonende en meest geprefereerde bezigheid geworden. Deze loopbaanoptie is de afgelopen jaren enorm populair geworden en is uitgegroeid tot een van de weinige beroepen met een salaris dat doorgaans wordt aangevuld met een solide arbeidsvoorwaardenpakket.

Het gemiddelde salaris van een elementaire leraar in de Verenigde Staten ligt rond de 47.000 dollar per jaar. Deze schaal loopt op van 30.000 dollar per jaar. tot USD 70.000 per jaar in het hogere bereik. Volgens de recente statistieken die zijn ingediend door het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics, was het gemiddelde elementaire leraarsalaris in 2008 $ 52.240. Het positieve teken is dat het jaarlijks bijna $ 10.000 meer is dan de gemiddelde voltijdse werknemer.

De salarissen van elementaire leraren in de Verenigde Staten variƫren sterk, afhankelijk van de locatie. De reden is dat het salaris van een leraar de kosten van levensonderhoud in een gebied weerspiegelt, evenals de functie- en schoolbeschrijving. Daar komt nog bij dat het volgende om in gedachten te houden is dat leraren op de basisschool gemiddeld zelfs meer dan 12 weken vakantie per jaar ontvangen. Aanzienlijk basisschoolleraren die ervoor kiezen om les te geven op de zomerschool of gedurende de zomer andere banen in het schoolsysteem op zich te nemen, kunnen hun jaarsalaris verhogen.