Als ouders wil je natuurlijk dat je kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt, en zo de beste start in het leven krijgt. Maar wist je dat je daar eigenlijk niet al te veel moeite voor hoeft te doen? Je kind ontwikkelt zich in de eerste jaren namelijk voor een heel groot deel spelenderwijs. Gewoon, door om zich heen te kijken, steeds meer dingen op te pikken en deze na te doen. Als ouder help je hem of haar vaak het best door gewoon de dagelijkse dingen te doen, en het kind hierbij te betrekken waar mogelijk.
Spelend leren ze het meest
De beste manier om kinderen zich op jonge leeftijd zo goed mogelijk te laten ontwikkelen, is door ze lekker te laten spelen. Dat hoeft niet per se met speelgoed dat als educatief staat aangeschreven te gebeuren, kinderen leren op jonge leeftijd namelijk bijna overal wel iets van.
Door kleien ontwikkelt de fijne motoriek zich bijvoorbeeld goed, maar worden kinderen ook gestimuleerd om voorwerpen die zij in hun hoofd voor zich zien, om te zetten in een object. Een hele goede manier om dit spelenderwijs te ontwikkelen, en kinderen vinden kleien over het algemeen nog erg leuk ook. Maar ook met poppen, autootjes of andere stukken speelgoed spelen laat hen vaardigheden ontwikkelen. Ze leren er oorzaak-gevolg van, spelen rollenspelen om dingen die zij meemaken of waar ze zich mee bezighouden te verwerken en begrijpen en ontwikkelen hun creativiteit door zelf bijvoorbeeld nieuwe spelvormen te bedenken.
Kun je ze helpen?
Alhoewel de ontwikkeling van jonge kinderen bijna ‘vanzelf’ gaat, kun je ze als ouders wel helpen door te zorgen voor speelgoed dat hem op bepaalde gebieden kan helpen. De Wobbel is een hier een goed voorbeeld van. Deze houten boog kan op heel veel verschillende manieren gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld ene hele mooie manier om de balans van je kind te verbeteren, als je hem of haar er op laat klimmen. Kinderen gebruiken hem ook graag als opstapje, als ze ergens nog niet bij kunnen. Maar ook in andere spelvormen kan de Wobbel vaak een plekje vinden. Want die boog, die kan ook prima dienstdoen als tunnel voor autootjes of huis voor popjes!
Een ander leuk voorbeeld is de seizoenstafel, die je misschien ook wel kent van school. Hierop kun je materialen verzamelen die met het huidige seizoen te maken hebben, en hier verder mee aan de slag gaan. Door in de herfst mooie bladeren te verzamelen, leert je kind dat bomen hun bladeren verliezen. Maar natuurlijk kun je er ook passende boekjes of speelgoedjes bij zoeken, of samen iets knutselen dat bij het seizoen hoort. Bij kinderen die leren lezen is het bovendien leuk om er bordjes bij te zetten met de juiste woorden erbij, zodat ook die geoefend kunnen worden. Dat is echter geen must: het speelplezier en het ontdekken van de wereld staat in deze leeftijd voorop.
Recent Comments